Päätäit tarrautuvat hiuskarvaan ja imevät verta ihmisen päänahasta. Niillä ei ole siipiä, eivätkä ne voi lentää. Ne eivät myöskään osaa hypätä.
Ne leviävät lähinnä suorassa kosketuksessa toisen ihmisen päähän, mutta poikkeustapauksissa ne voivat myös tarttua harjoihin, pipoihin tai vaatteisiin jääneistä hiuskarvoista.
Päätäi on pitkälle erikoistunut pikkuotus. Se kasvaa 2–3 mm:n pituiseksi ja elää pelkästään ihmisen päänahasta imemällään verellä. Päänahasta pois jouduttuaan se heikkenee nopeasti ja selviää korkeintaan 24 tuntia. Näin ollen täiden leviäminen vaatteissa, hiusharjoissa tai tyynyissä olevista hiuksista on mahdollista. Se on kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa.
Hankalaa on, että joskus voi kestää joitakin viikkoja, ennen kuin päätäitartunta huomataan tai se aiheuttaa oireita. Näin käy erityisesti, kun ihminen saa päätäitartunnan ensimmäistä kertaa. Tällöin elimistö ei useinkaan reagoi täiden syljessään erittämään proteiiniin ennen kuin muutaman viikon kuluttua. Näin täit ehtivät levitä.
Täi on aktiivisimmillaan kesällä, ja siksi kouluissa ja päiväkodeissa on usein täiepidemioita syyskauden alkaessa elokuussa. Leviämistä voi ehkäistä kampaamalla lasten hiukset säännöllisesti täikammalla ja hoitamalla kaikki tartunnan saaneet perheenjäsenet samaan aikaan.