Päätäit tarttuvat lähinnä 5–12-vuotiaisiin lapsiin, eikä hygienia liity mitenkään tartunta-alttiuteen. Päätäit ovat olleet ihmisen uskollinen seuralainen läpi historian – vanhin näyttö syöpäläisistä on 9 000 vuoden takaa. Seuraavat viisi seikkaa on hyvä tietää näistä pienistä, siivettömistä, verta imevistä hyönteisistä.
Täin elämänkaari
Täin kuoriutumisesta kestää noin kaksi viikkoa siihen, että täi aikuistuu ja alkaa lisääntyä. Aikuinen täinaaras munii 4–8 uutta munaa vuorokaudessa. Täi elää noin 50 vuorokautta. Täitartunta ei lopu, jos päänahkaa ei hoideta.
Kutinan syy
Päänahan kutina etenkin niskan hiusrajassa ja korvien takana on usein ensimmäinen täitartunnan oire. Kutina ei kuitenkaan yleensä ala ennen kuin 4–6 viikkoa sen jälkeen, kun ensimmäinen täi on päässyt hiuksiin. Täi puree voidakseen imeä verta, ja kutina on reaktio sen sylkeen. Ensimmäisellä kerralla kestää muutama viikko, ennen kuin elimistö reagoi. Uuden tartunnan yhteydessä kutina voi alkaa jo 24 tunnin kuluttua.
Täin ruoka
Päätäi imee ruoakseen verta ihmisen päänahasta, jossa myös lämpötila on sille erinomaisen sopiva. Aikuinen täi puree ja imee verta keskimäärin kolmesti vuorokaudessa. Poikkeustapauksissa täitä voi löytyä myös parrasta ja kulmakarvoista, mikä on kuitenkin varsin epätavallista. Päätäi ei elä muiden eläinten verellä, eikä sitä esiinny muualla ihmiskehossa. Päänahasta pois jouduttuaan se heikkenee nopeasti ja kuolee 24 tunnin kuluessa.
Täit ja hygienia
On sitkeä myytti, että päätäitartunnat liittyisivät huonoon hygieniaan ja täi viihtyisi paremmin likaisissa hiuksissa. Tosiasiassa päätäitä voi olla kenellä tahansa, eikä niillä ole mitään tekemistä hygienian kanssa.
Taudit ja tartunnat
Päätäi puree päänahkaa, erittää sylkeä ihoon ja imee verta. Se ei kuitenkaan levitä tartuntatauteja eikä liiku pois päänahasta.